Under regionfullmäktigemötet i slutet av april mötte Bertil Malmbergs uttalande kritik. Nu utesluter Sverigedemokraterna Bertil Malmberg. Foto: SVT

SD utesluter Trosapolitikern Bertil Malmberg efter hetsdom

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna utesluter Bertil Malmberg, lokal företrädare för partiet i Sörmland, uppger partiet för TT.

I en skriftligt kommentar till partistyrelsens beslut, ett beslut taget efter rekommendation från medlemsutskottet, skriver partiets presstjänst:

”Bertil Malmberg har trotsat partiets beslut om avstängning och deltagit på fullmäktigemöten, vilket är ett tydligt brott mot partiets stadgar. Mot bakgrund av detta har partiet beslutat att utesluta Malmberg.”

Dömdes efter debattuttalande

Kommentaren nämner inget om att Malmberg dömdes förra månaden för hets mot folkgrupp för ett uttalande han gjort i april i år, på ett sammanträde i regionfullmäktige i Sörmland.

Han hävdade att sydsudaneser har lägre intelligensnivå än andra folkgrupper.

När det hela uppmärksammades bad partiet honom att lämna sina uppdrag för partiet.

Gruppledare i Trosa

Förutom att han är verksam i regionpolitiken har Malmberg varit SD:s gruppledare i kommunpolitiken i Trosa. Malmberg har också varit flitig i talarstolen på Sverigedemokraternas Landsdagar genom åren.

Han har överklagat domen till hovrätten.

Malmberg har under rättegången tidigare sagt att människor ifrån Sydsudan har svårt att få jobb i Sverige och hans uttalande snarare var riktad mot svenska politiker och inte mot folkgruppen.

Men tingsrätten gjorde ändå bedömningen att hans uttalande var nedsättande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.