Om SD:s motion går igenom kommer det bli förbjudet att bära religiösa symboler, som slöjor eller kors. Foto: TT

SD vill förbjuda religiösa symboler hos landstingets personal

Publicerad

Det borde vara förbjudet för landstingspersonal att bära politiska, religiösa eller filosofiska symboler under arbetstid. Det föreslår Sverigedemokraterna i en ny motion.

– Jag tycker att landstinget som offentlig instans ska vara neutral, precis som jag tycker att polisen ska vara neutral, säger Anton Berglund, gruppledare för SD i landstinget.

I en uppmärksammad dom slog Europadomstolen nyligen fast att arbetsgivare har rätt att förbjuda anställda att bära slöja på jobbet.

LÄS MER: Europadomstolen: Förbjuda niqab inte brott mot mänskliga rättigheter

”Sjukvården ska vara neutral”

Med hänvisning till det vill Sverigedemokraterna i Sörmlands landsting nu att det ska bli förbjudet för landstingspersonalen att bära religiösa, politiska eller filosofiska symboler under arbetstid.

– Sjukvården ska vara neutral, bär man politiska eller religiösa symboler så visar man att man inte är neutral, säger Anton Berglund (SD).

Gäller det även mindre symboler, som exempelvis ett kors runt halsen?

– Jag tycker personligen inte att man ska ha någon typ av politisk eller religiös symbol synligt.

Ska utredas

Ordföranden i landstingsstyrelsen Monica Johansson (S) säger att det är för tidigt att ta ställning i frågan innan den hunnit utredas av tjänstemän.

– Men rent generellt är det så att man helst inte ska bära några symboler på sina arbetskläder mer än namn och befattning. Det gäller alltså på arbetskläderna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer