Två äldreboenden i Nyköping inför sex timmars arbetstid på försök.

Sex timmars arbetstid på försök i Nyköping

Publicerad

I dag inleddes försöket med förkortad arbetstid på två äldreboenden i Nyköping.

Under 18 månader ska personalen få behålla sin heltidslön, men jobba sex timmar om dagen i stället för åtta, som tidigare.

– Jag tror man orkar mer och blir mer energifylld, så att jag kan ge mer till dem som behöver min hjälp i dag, säger undersköterskan Sdna Orasckanyn.

Fler anställda

Elva nya anställda har rekryterats till Hållets äldreboende.

– Det kommer att bli hälsosammare scheman och fler kollegor att dela arbetsfördelningen med, säger Minela Sarac, enhetschef på Hållets äldreboende.

En av de nyanställda är Teresia Cedergren.

– Jag hoppade på det här för att få mer tid för mina barn, säger hon.

Friska medarbetare

Den minskade arbetstiden ska ge medarbetarna mer tid för återhämtning, som på sikt kan leda till mer ork för både jobb och fritid. Kommunalrådet Nicklas Franzén (V) hoppas på projektet.

– Vi vet inte i dag vad kostnaderna för projektet är eftersom vi vet inte effekterna på sjuktal och kompetensförsörjning men det finns i budgeten, säger han.

Minela Sarac hoppas att man behåller sex timmars arbetsdag även efter försökstidens slut.

– Jag hoppas att det här ska bevisa att det är bra både för vårdtagare och personal, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.