Kränkningar förekommer både i skolan, på internatet och olika chattforum, skriver Skolinspektionen.

Sextrakasserier och kränkningar på Öknaskolan ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Efter anmälan om allvarliga kränkningar mellan elever på Öknaskolan har ledningen för skolan beslutat att göra en egen utredning.

Det rör sig om en anmälan till Skolinspektionen där en elev vittnar om grov rasistisk jargong och sexuella trakasserier mellan elever på naturbruksgymansiet i Tystberga utanför Nyköping. 

LÄS MER: Anmälare: Rasism och sexism frodas på Öknaskolan

Anmälan har funnits hos Skolinspektionen sedan början av april, men enligt Södermanlands Nyheter var det först sent på fredagen som skolledningen och huvudmannen landstinget sett till att ta del av anmälan.

I torsdags skrev rektor Per Fermvik på skolans Facebook-sida:

”Angående anmälan om allvarliga kränkningar på skolan – vi har inte blivit kontaktade ännu av myndigheterna varför vi ännu inte tagit del av anmälan i sin helhet. Självklart kommer skolan att agera, arbetet är redan inlett sedan vi fick den första informationen för ca en vecka sedan.”

Mikael Palo, landstingets verksamhetsområdeschef för kultur och utbildning, har nu tillsammans med skolans ledning beslutat att göra en egen utredning, med start på tisdag nästa vecka, på grund av ärendets dignitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.