Anders Thorslund och Lars Tysklind, frivilliga sjöräddare vid Sjöräddningssällskapet i Strängnäs. Foto: SVT

Sjöräddningssällskapet får ovanligt många larm: ”Explosion på båtlivet”

Uppdaterad
Publicerad

Den frivilliga föreningen Sjöräddningssällskapet står för 80 procent av all sjöräddning i Sverige. Och med den ovanliga sommarhettan har räddarna på Mälaren fått rycka ut oftare än vanligt.

Värmeböljan lockar ut många på sjön, även de som i flera år haft sin båt uppe på land. Det har lett till många larm från båtägarna som gett sig iväg utan att först ha kontrollerat båten.

– De allvarliga olyckorna är desamma till antalet, men det dyker upp många mindre bekymmer. Dels för att det är så många ute nu, dels för att många åker ut utan att ha vårdat sin båt och förberett allt, säger Lars Tysklind, frivillig sjöräddare vid stationen i Strängnäs.

Ring inte alltid 112

Totalt har Sjöräddningssällskapet 71 stationer runtom i landet. Fyra av dessa finns i Mälaren med bland annat Strängnäs och Västerås som har koll på sjöns västra delar. Här har de frivilliga räddarna sett en markant ökning av båtfolk. Och många tror att man kan få snabb hjälp ute på sjön oavsett vad som har hänt.

– Det är ganska många som ringer 112 så fort de fått problem, men om det inte är fara för liv så måste man lösa det själv, säger Lars Tysklind, frivillig sjöräddare vid stationen i Strängnäs.

Räddningen kommer inte direkt

För situationer som kräver hjälp men som inte är livshotande kan man exempelvis kontakta Sjöräddningssällskapet. Men även här finns ingen garanti att man får hjälp med en gång. De frivilliga räddarna har oftast jobb vid sidan av sitt engagemang att hjälpa folk på sjön.

– Därför behöver man vara utrustad med exempelvis ett ankare så att man kan vänta in hjälpen. Idag åker många ut utan ankare eller med en ankare med för kort lina, säger Lars Tysklind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.