Landstinget Sörmland får nu låna kylaggregat från Försvarsmakten för att minska värmen i sjukhuslokalerna.

Sjukhusen kyls ner av aggregat från Försvarsmakten

Publicerad

Under de två senaste veckornas värmebölja har landstinget i Sörmland fått låna kylaggregat av Försvarsmakten för att kunna minska värmen i sjukhuslokalerna.

Det var efter den första varningen från SMHI om värmebölja som landstingets tjänsteman i beredskap vände sig till Försvarsmakten.

– Vi hade kontrollerat den civila marknaden och det fanns inte kylaggregat att tillgå. Då frågade vi Försvarsmakten, och de hade några kylaggregat som vi kunde få låna, berättar Birgitta Barkne Nilsson, verksamhetschef inom landstinget, som haft uppdraget som tjänsteman i beredskap under värmeböljan.

Fördelats utifrån behov

Kylaggregaten har fördelats ut på de tre sjukhusen, tillsammans med de anläggningar som landstinget redan hade själva sedan tidigare.

– Vi har placerat ut dem utifrån hur patientsäkerhetsnämnden prioriterat behoven, säger Birgitta Barkne Nilsson.

Om man inte haft den här möjligheten skulle man inte kunnat kyla ner lokalerna i önskad omfattning. Men eftersom sjukhusledningarna bevakar läget dag för dag hade man troligen ändå klarat att hålla alla verksamheter igång genom att evakuera till svalare lokaler vid behov.

Inte skett tidigare

Birgitta Barkne Nilsson känner inte till något tidigare tillfälle då landstinget behövt be Försvarsmakten om hjälp på liknande sätt. Men man har en stående möjlighet att begära hjälp från försvaret om det till exempel skulle ske en stor olycka.

– Vi tänker att det är ett utbyte. Om det blir krig måste vi hjälpa Försvarsmakten med att ta hand om skadade. I det civila samhället har de möjlighet att hjälpa oss, säger hon.

Nu har landstinget kunnat beställa egna nya kylaggregat. I takt med att de fördelas ut kommer man att återlämna de lånade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.