Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jennifer Sörensen, sjuksköterska på ortopedavdelningen på Nyköpings lasarett, tränar på fallolyckor tillsammans med sina kollegor med hjälp av judo-teknik. Foto: SVT

Sjuksköterskor tränar judo – ska förebygga fallskador

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt projekt får anställda på Nyköpings lasarett lära sig hur man förebygger fallskador. Oxelösunds judoklubb flyttar under tio tillfällen ut judomattor till lasarettet och tränar med personalen.

– Vi ser fallolyckor hela tiden, säger Jennifer Sörensen, sjuksköterska på ortopedavdelningen på Nyköpings lasarett.

Personalen på avdelningen har under tio veckor möjlighet att delta på judopassen där man tränar upp falltekniken, balansen och styrkan.

– Samarbetet i vår grupp har blivit mycket bättre och det har ökat teamkänslan, säger hon.

”Ett stort samhällsproblem”

Projektet är ett samarbete mellan AFA Försäkring och Svenska judoförbundet som går ut på att förebygga fallolyckor på jobbet. Enligt statistik från försäkringsbolaget drabbas 11 000 personer varje år ut för fallolyckor på jobbet.

– Det är ett stort samhällsproblem. Det är fler som dör av fallolyckor än av trafikolyckor, säger judotränaren Maria Huglen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oxelösund

Mer i ämnet