Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Anders Sjöholm (M), som själv är HBTQIA+-person, reagerade på det som skrevs i chatten för den lokala Pridestyrelsen. Foto: Serafia Olausson

Skämt om homosexuella fick Anders Sjöholm (M) att lämna Pridestyrelsen i Vingåker

Uppdaterad
Publicerad

En chatt med skämt om homosexuella bland medlemmar i Vingåkerbygdens Pride har rört upp känslor, något som Katrineholms-Kuriren var först med att berätta. Styrelseledamoten Anders Sjöholm (M) har lämnat sitt uppdrag i protest och kräver att Socialdemokraterna tar sitt ansvar.

Pridestyrelsen beviljades i år hälften av det kommunala bidraget som styrelsen ansökt om.

Det fick föreningens kassör Christer Glaumann (S) och ordförande Margareta Karlsson att skämta om Charlotte Prennfors (M) uttalande i tidningen.

Prennfors hade föreslagit att resterande bidrag skulle kunna gå till en prova-på-kväll för killar anordnat av ryttarföreningen. Skämtet skrevs i styrelsens interna chatt.

I föreningens styrelsechatt skrev Margareta Karlsson och Christer Glaumann (S) till varandra. Foto: privat

– Det är helt katastrofalt att de uttrycker sig så. Christer Glaumann är också ersättare i barn- och utbildningsnämnden och om man uttrycker sig så i en styrelsechatt så kan man ta sig en funderare på vad man har för människosyn, säger Charlotte Prennfors.

Ber om ursäkt

Glaumann svarar på kritiken i ett pressmeddelande:

”Jag har i ett internt meddelande låtit ordvalet styras av en i sammanhanget olämplig jargong, varför texten ryckt ur sitt sammanhang blivit olämplig och kunnat upplevas sårande. Det var naturligtvis inte min avsikt och jag ber Charlotte Prennfors om ursäkt.”

Även Margareta Karlsson, ordförande i Vingåkersbygdens Pride, ångrar sig.

– Jag kan inte komma med något annat svar än att det var dumt. Jag är beredd att be om ursäkt om någon har tagit illa upp, säger hon.

Hon tycker att Anders Sjöholm (M) borde ha tagit upp frågan internt innan han valde att offentliggöra chatten.

Vill få svar

Anders Sjöholm (M) kräver å sin sida att något händer.

– Jag tycker att man ska ställa sin plats till förfogande eller bli avsatt.

Monica Granström, ordförande i Socialdemokraterna, säger dock att det inte är aktuellt.

– Vi som parti tar avstånd, men vi har fortfarande förtroende för Christer. Vi har haft en dialog med honom om att man inte kan uttrycka sig på det sättet.

Hon är själv med i föreningen och såg det som skrevs i chatten.

– Där och då såg jag inte det som en fråga för mig att hantera, då ordförande i föreningen var en del av konversationen, men i efterhand är det mycket olyckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.