Riksdagsledamoten Sara Karlsson hoppar av sin post som en följd av den migrationspolitik S vill föra. Foto: Riksdagens hemsida

Riksdagsledamot för S lämnar sin post i protest – ”Tar stora kliv mot en avgrund”

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Karlsson lämnar sin riksdagsplats som en följd av den migrationspolitik Socialdemokraterna vill föra framöver. Karlsson gav beskedet i en statusuppdatering på Facebook i dag. ”Vi tar stora kliv mot det jag ser som en avgrund”, skriver hon.

På fredagen presenterade statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon Socialdemokraternas migrationspolitik för kommande mandatperiod.

Partiet föreslår bland annat att Ebo-lagen ska avskaffas, att papperslösa inte ska kunna få något försörjningsstöd och att gränskontrollera från 2015 ska ska gälla tillsvidare. 

I en protest mot partiledningens besked har den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Karlsson meddelat att hon lämnar sin riksdagsplats i en protest.

”Stora kliv mot en avgrund”

I ett statusinlägg på sin privata Facebook redogör Sara Karlsson sitt val att lämna Socialdemokraterna.

 ”För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för”, skriver hon på Facebook.

Karlsson skriver att med dagens S-beslut ”tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund. Fortsatt urholkning av asylrätten. Avskaffad rätt till skola för barn – barn! – som inte har rådighet över sin situation. Och så idén om centrala ankomst- och avresecenter”

”Det är en mycket obehaglig utveckling och det har gått så fort”, skriver Sara Karlsson.

”Hålla käften och bara knacka dörr”

Sara Karlsson avslutar sitt inlägg med att konstatera att förväntningarna under valåret nu är att ”man bara ska hålla käften, bita ihop och knacka dörr”, vilket hon inte klarar av att göra.

”Därför gör jag nu både mig och partiet en tjänst och lämnar mitt uppdrag som riksdagsledamot”, skriver Sara Karlsson.

”Trist men inte oväntat”

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kommenterar Karlssons beslut.

– Det är trist men inte helt oväntat. Det här går tillbaka till besluten vi tog på partikongressen. Hon är djupt engagerad i de här frågorna och har uppenbart en annan uppfattning, och då blir det här konsekvenserna, säger Ygeman till TT.

Sara Karlsson meddelade dock Socialdemoraterna tidigare i år att hon inte planerade att kandidera till nästa mandatperiod och hon är inte med på riksdagslistan inför hösten.

SVT Nyheter har förgäves sökt Sara Karlsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer