Domprosten Susann Senter inne i Västerås domkyrkas skattkammare. Foto: Åke Paulsson/SVT

Skattkammare blev lösningen efter kupp mot Västerås domkyrka

Publicerad

För fem år sedan gick ett rikslarm när Johan XIV:s begravningsregalier stulits från Västerås domkyrka. En skattkammare som invigdes förra året blev en av lösningarna för att höja säkerheten i domkyrkan.

Natten till den tredje maj 2013 hade någon krossat ett fönster på Västerås domkyrka och kommit åt begravningsregalierna som låg ovanpå Erik XIV:s sarkofag. Med det startade ett rigoröst arbete med att förbättra domkyrkans säkerhet.

– Vi vill inte gå ut med alla åtgärder vi har gjort, men en av åtgärderna blev att vi byggde en skattkammare, berättar Susann Senter, domprost i Västerås pastorat.

Kuppen mot domkyrkan

Vågar visa dyra föremål

Skattkammaren som invigdes förra året är ett visningsrum med rejäl säkerhet. Föremålen är fortfarande inlåsta i larmade montrar men säkerheten sitter även i det specialbyggda rummet.

– Rummet är så tryggt att vi törs och kan låna föremål från andra domkyrkor och statliga museer. För vi vill att våra föremål ska kunna ses av besökare, säger Susann Senter.

Säkerheten ses över

Några dagar efter stölden i Västerås hittades riksklenoderna i ett dike och återlämnades till domkyrkan. Nu ligger kronan, spiran och äpplet av förgyllt brons och träd inlåsta, men förhoppningen är att föremålen ska sättas på sarkofagen igen. Först måste en säkerhetslösning hittas.

Säkerheten ses även över i Strängnäs domkyrka, men om skattkammaren i Västerås blir aktuell som förebild är inget som Strängnäs pastorat kan svara på ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet