Skavsta flygplats hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Skavsta flygplats utanför Nyköping har stora ekonomiska problem och kan komma att läggas ner. Flygplatsens engelska ägare TBI har inte längre råd att driva den.

Det stora problemet är enligt TBI att huvudlandningsbanan måste renoveras men att pengarna inte finns. I ett brev skriver bolaget att man i 18 månaders tid i hemlighet har förhandlat med kommunledningen, men eftersom det inte har gett något resultat så går man nu ut offentligt och berättar om krisen.

Men kommunalrådet Urban Granström (S) har en annan syn på Skavsta.

– Vi ser att det finns stora utvecklingsmöjligheter. En fråga som vi har ställt oss är hur en multimiljardkoncern förmår driva en så pass expansiv flygplats.

Men de erbjuder ju er att ta över flygplatsen?

– Erbjuder och erbjuder. De tycker att skattebetalarna i Nyköping ska lösa ut dom från det de inte lyckas med. Det tycker inte jag är rimligt.

Flygplatschefen Dot Gade säger att det vore en bra lösning om kommunen tog över flygplatsen eftersom den är en sådan tillväxtmotor för hela regionen.

Hon berättar att flygplatsen går back varje år, senast med en miljon kronor och året dessförinnan med 15 miljoner. Den svårighet som man drabbats av nu är att en ny beläggning måste läggas på huvudlandningsbanan inom de närmsta tre åren, något som kommer att kosta runt 100 miljoner kronor.

De alternativ som TBI föreslagit är:

  1. Att kommunen ger ekonomiskt stöd.
  2. Att kommunen köper flygplatsen.
  3. Att svenska staten eller EU stöttar flygplatsen.

I brevet hävdar ägaren att kommunen inte kunnat gå med på något av alternativen och kommunen inte kommit med något egen lösning.

Skavsta flygplats

  • 1998 sålde Nyköpings kommun flygplatsen till det brittiska bolaget TBI (som sedan några år ingår i den spanska koncernen Abertis).
  • Skavsta har sedan dess vuxit från 200.000 passagerare per år till numera över 2,5 miljon, tack vare lågprisbolag som Ryanair och Wizzair.
  • Skavsta är den största privata flygplatsen i Sveriges och landets tredje största efter Arlanda och Landvetter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.