• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör byggchefen Robert Brånn berätta vilka fördelar det finns med att bygga trähus. Foto: SVT

Här byggs Eskilstunas första trähus med batterilagring – 86 hyresrätter på gång

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Kfast kommer att bygga 86 hyresrätter i Skogstorp som ska vara färdiga till hösten 2023. Det kommer att vara Kfasts första flerbostadshus med både stomme och fasad i trä.

– Vi ser att trähus är på uppgång, säger byggchefen Robert Brånn.

Det är totalt tre fastigheter som kommer att vara helt i trä. Under oktober kommer de färdigmonterade husmodulerna att sättas på plats. Robert Brånn beskriver det som när man bygger lego. Byggtiden kommer att vara kortare jämfört med ett hus som skulle byggas av betong.

Är inte husen känsligare för bränder?

– I de här fallen har vi med oss brandkonsulter och räddningstjänsten har varit här och tittat och godkänt. Vi känner oss trygga i det här, säger han.

En annan nyhet är att lägenheterna får solceller och bergvärme. De kommer även att kunna ha batterilagring vilket gör att man kan spara solel för ett senare behov.

Hör mer om fördelarna med trähus och hur det fungerar när hyresgäster delar på energi i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.