Kommunalråden Marco Venegas (MP) och Martina Hallström (C) samt kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S). Foto: SVT

Skola och vård prioriteras i Nyköpings kommuns budget

Publicerad

Majoriteten i Nyköpings kommun presenterade sin budget för 2020 under måndagen. Skola, vård och omsorg prioriteras. Samtidigt står man inför ett tufft läge där behoven ökar snabbt.

Nyköpings kommun har drygt 3,5 miljarder att göra verksamhet för och enligt majoritetens budget värderas skola, vård och omsorg högst. 

– Alla kommuner står inför ett tufft läge och behoven ökar väldigt snabbt. Men vi gör en tydlig prioritering och lägger 147 miljoner mer på skola, vård och omsorg. Trots att det är mycket resurser så står vi inför ett tufft ekonomiskt läge i Nyköping precis som i nästan alla andra kommuner i Sverige, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

Tufft läge för kommuner i Sverige 

– Behoven inom välfärden ökar snabbare än vad intäkterna gör helt enkelt. Det innebär att vi behöver använda de 3,5 miljarder vi har på ett så effektivt sett som möjligt.

Oppositionsråd Anna Af Sillén (M) tycker att budgeten inte är tillräcklig för skola och vård.

– De pengar som läggs på skola och omsorg räcker inte. Det är områden som sedan flera år tillbaka dras med stora underskott. Skolan har varit underfinansierad över tid och det som skjuts till nu räcker inte, säger hon.

Kommunstyrelsen fattar beslut om budgeten den 23 september. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.