Foto: TT/Jessica Gow

Skola utreder anmälan om religiösa inslag i modersmålsundervisning

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan till Skolinspektionen har gjorts om att det på två skolor i Vingåker förekommer bön och läsning av Koranen i samband med modersmålsundervisning. Rektorn på en av skolorna tar uppgifterna på stort allvar.

– Om det förekommer så måste det omedelbart upphöra. Det är helt oacceptabelt. Det finns ett tydligt regelverk kring vad som gäller för undervisningen, och religiöst innehåll ska inte förekomma på skolan, säger rektorn.

Enligt den anonyma anmälan till Skolinspektionen har det tidigare påtalats för barn- och utbildningsförvaltningen att det förekommer bön och koranläsning i samband med modersmålsundervisning. Men trots detta kvarstår problemet, menar anmälaren.

Frågan uppe förut

Rektorn bekräftar att det tidigare funnits uppgifter om detta, och att man då pratat med berörda personer. Nu ska frågan lyftas på nytt.

– Vi tar det verkligen på allvar. Jag tycker att det är bra att det kommer en anmälan, då blir vi tvungna att utreda ordentligt.

Läroplanen tydlig

Rektorn påpekar att det inte är något konstigt med att ta upp de olika världsreligionerna i religionsundervisningen.

– Men vi upplåter inte rum för bön eller specialstudier av Koranen. Om det förekommer måste det omedelbart stoppas. Det står i läroplanen att undervisningen ska vara icke konfessionell, säger rektorn.

Vingåkers kommun ska nu yttra sig till Skolinspektionen, som utreder anmälan, senast 4 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer