Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Vore det gratis vore det fantastiskt, säger Jennie Vigholm, skolsköterska på S:t Eskils gymnasium, i klippet berättar hon om tillgången på mensskydd i skolan i Eskilstuna. Foto: Per Elfström, SVT/TT

Skolan i Eskilstuna erbjuder mensskydd – men bara vid akut behov

Publicerad

Skolelever i Eskilstuna som får mens kan gå till skolsköterskan och få mensskydd, för att klara dagen och inte behöva gå hem från skolan. Elevhälsan erbjuder dock bara mensskydd vid akut behov – och alltså inte för hela mensperioden.

Det tycker skolsköterskan Jennie Vigholm är synd, som berättar att det är ganska vanligt att hon får besök från elever med mensrelaterade problem. Samtidigt förstår hon varför situationen är som den är just när det gäller tillgången på skolan.

– Jag vet inte om det är skolan som ska erbjuda mensskydd till alla flickor gratis. Det är en svår fråga. Självklart skulle det vara bra om det är gratis, men det kostar ju för skolan också, säger Jennie Vigholm, skolsköterska på S:t Eskils gymnasium.

Motion från Vänsterpartiet 2019

Frågan om gratis mensskydd i kommunen har behandlats tidigare då Vänsterpartiet i mars 2019 lämnade in en motion om att göra mensskydd gratis för högstadie- och gymnasielever under en tvåårig testperiod.

Den gången blev det dock avslag och både grundskolenämnden och gymnasienämnden motiverade det med att tillgången till gratis mensskydd redan tillgodosågs vid akut behov.

I klippet hör du skolsköterskan Jennie Vigholm om mensskydd i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.