Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Skolsköterska gav elev varmt vaccin – anmäls av kommunen

Publicerad

En skolsköterska i Sörmland har vaccinerat ett barn med vaccin som varit alldeles för varmt, enligt en anmälan från kommunen till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var under slutet av förra året som skolsköterskan gav vaccinet. Sköterskan var vid tillfället själv, vilket också är emot praxis. Enligt anmälan från kommunen ska skolans rektor samma dag ha påmint sköterskan om rutinen att inte vaccinera ensam, utan två och två.

Men enligt anmälan frångicks alltså detta. Och att vaccinet hade temperaturen 19 grader innebär att det inte är säkert att det ger den önskade effekten. Vaccinet ska ha en temperatur mellan 2 och 8 grader och borde istället ha kasserats.

I anmälan finns också information om att skolsköterskan manipulerat journalanteckningar. Nu har hen anmälts till Ivo som ska utreda händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.