Amerikanska stridsvagnsförband fick spela fienden i övningsscenariot. Foto: SVT

Amerikanska stridsvagnar i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen ökade militäraktiviteten ordentligt i Gnesta när hemvärnet fick förstärkning av tyngre fordon och vapen. Både via landvägen och från luften.

Vid 17-tiden siktades motståndaren ”A-land” och det resulterade i att lösa skott ekade kraftigt i skogarna kring området. Allt inom ramen för övningsscenariot.

– Vi går igenom var fienden finns, vilket är det centrala för oss. Vi bedömer att vi har koll på läget. Och i Gnesta kan man säga att det är så bra att vi fått in tillförda svenska förband, säger Tomas Axelsson, bataljonchef.

Fiende i sikte

Strax söder om Björnlunda syntes övningsfienden i form av amerikanska stridsvagnsförband.

– Vi spelar rollen som fienden i en situation där vi landar och tar oss in i Sverige och så reagerar den svenska militären på det. Vi har rör oss fram och tillbaka och försöker förhindra dem att åka neråt, säger Anthony Housey, pressofficer.

Ni är väl inte vana vid den svenska omgivningen?

Inte direkt. De senaste tre åren har vi mest tränat i ökenterräng. Vidöppna områden med möjlighet att röra sig i stora formationer. Här i Sverige tränar vi med mindre taktiska grupper, säger Anthony Housey.

Efter lunchtid rullade ytterligare förstärkning in norrifrån. Delar av den svenska armébrigaden, med sina stridsvagn 122 i spetsen, hade i uppgift att möta upp de amerikanska vagnarna.

Tog hjälp av sociala medier

Hemvärnet provade också på att ta hjälp genom sociala medier där de bad användare ta bilder av utländska militärer och fordon.

– Vi diskuterade på hemvärnstaben huruvida allmänheten kan ge oss information. Vi fick in några intressanta bilder, men mest lustigkurrar. Resultatet var inte överdrivet bra, men det var intressant att många uppmärksammade det, säger Joakim Truedsson, informationsbefäl på bataljonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aurora 17

Mer i ämnet