Grundskolechef Hans Ringström. Foto: TT/SVT

Skolverket kräver återbetalning från Eskilstuna kommun

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun ska betala tillbaka 3,5 miljoner kronor till Skolverket. Orsaken är att kommunen tagit del av statsbidraget för likvärdig skola samtidigt som man minskat sina egna skolkostnader under 2018.

– Vi hade räknat med det, säger Hans Ringström, grundskolechef på Eskilstuna kommun,

Totalt i landet handlar det om sex kommuner och en enskild huvudman i landet som blir återbetalningskyldiga på totalt 24 miljoner kronor enligt den utredning som Skolverket gjort gjort av av statsbidraget Likvärdig skola för 2018. Eskilstuna kommun kommer alltså bli tvungen att betala tillbaka 3,5 miljoner kronor till myndigheten.

Får inte sänka kostnaderna

Enligt Skolverket är det i regel inte tillåtet att sänka sina egna kostnader om man tar del av bidraget.

– Vi trodde att en friskola skulle starta under 2016-2017 men när det inte blev av så sjönk våra kostnader, säger Hans Ringström.

”Påverkar inte verksamheten”

Men kommunen får dock behålla resten av de 12,4 miljoner kronorna som man fick ifrån det statliga bridraget. Grundskolechefen menar att återbetalningskravet inte kommer att påverka grundskolan i kommunen.

– Vi har reserverat pengar för det här. Det som uteblir är de satsningarna som vi hade tänkt att använda de här 3,5 miljonerna tilll. Men det kommer inte att påverka verksamheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.