Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon tipsar budget- och skuldrådgivaren Björn Sundkvist om vad man ska tänka på innan man hamnar i skuldfällan. Foto: SVT

Rådgivarens tips – innan du hamnar i skuldfällan: ”Många har stora lån”

Publicerad

Höjda räntor, högre priser och ökad inflation – det här kan leda till att fler behöver hjälp för att klara sin ekonomi.

– Om den här utvecklingen fortsätter så kommer nog efterfrågan på stöd i budgetfrågor att öka, säger Björn Sundkvist som är budget- och skuldrådgivare på Eskilstuna kommun.

Enligt Björn Sundkvist måste Sveriges kommuner enligt lag tillhandahålla en tjänst för budget och skuldrådgivning.

– Sedan kan säkert upplägget se lite olika ut i olika kommuner, säger han.

Gratis rådgivning

Tjänsten finns tillgänglig för alla invånare som känner att de inte klarar av sin budget eller hamnat i någon form av skuldfälla. Den är dessutom gratis.

– Det är människor från alla sociala skikt som vänder sig till oss, men det är faktiskt få som känner till att vi finns. Hos oss kan man få input kring sin privatekonomi och få idéer kring hur man ska hantera sin situation.

– Många människor är överskuldsatta och har stora lån och problem med det, så vi brukar hjälpa många med att söka skuldsanering hos Kronofogden, säger Björn Sundkvist.

Oro inför framtiden

Just nu märker varken han eller hans två kollegor i Eskilstuna av en ökning av budget- och skuldärenden. Men det finns en överhängande risk för att läget ska förändras.

– Det är framför allt människor och hushåll med små marginaler – som inte har de där extra hundralapparna varje månad när el- och matpriser ökar och räntorna stiger – som kan drabbas. Det ser vi med på med stor oro.

Förebyggande åtgärder

Det finns dock saker man kan göra redan innan man hamnar i en skuldfälla. Som att söka information om hur man klarar sin ekonomi.

– Jag rekommenderar alla att ladda ner en version av Konsumentverkets publikation Koll på pengarna, säger Björn Sundkvsit.

I klippet ger han tre handfasta tips som kan göra det lättare att handskas med en allt mer ansträngd ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.