Bilden är en arkivbild och föreställer inte vargen som nämns i artikeln.

Skyddsjakt på skabbsjuk varg

Publicerad

En svårt skabbangripen varg har setts röra sig runt om i Gnesta kommun. Nu har länsstyrelsen beslutat att den får skjutas.

Anledningen är att vargen anses bete sig oskyggt. I beslutet skriver myndigheten att vargen bland annat uppehållit sig i en lada i närheten av bostadshus.

Kan inte tillfriskna

Vargen bedöms vara så hårt angripen av skabb att den inte kommer att tillfriskna. Enligt länsstyrelsen finns det risk för att den smittar andra vargar. Jakten ska genomföras av jägare som utses av länsstyrelsen och får pågå fram till och med den 15 maj.

Nyligen avslutades skyddsjakten på varghybrider som pågått i Sörmland sedan oktober förra året. Åtta vargar sköts under jakten.

Rävskabb

Visa

Rävskabb kan infektera flera djurslag, bland andra räv, varg, lo, hund, gris och katt.

Kvalstren lever i huden och ger upphov till klåda av varierande grad.

Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur vistats.

Källa: Sveriges veterinärmedicinska anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer