Ansvaret för skyddsrummen kan vara på väg tillbaka från staten till kommunerna. Foto: TT

Skyddsrum kan åter bli kommunernas ansvar

Uppdaterad
Publicerad

På 90-talet tog staten över allt ansvar för Sveriges 65.000 skyddsrum. Nu har omvärldsläget försämrats. MSB vill att fler skyddsrum byggs och tycker att ansvaret ska ligga närmare medborgarna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) meddelade via en rapport till regeringen, som lämnades in i oktober, att det behövs byggas fler skyddsrum i Sverige. I samband med det skriver man också att det vore bra om delar av ansvaret för skyddsrummen går tillbaka till kommunerna ute i landet.

– För att en större nyproduktion ska komma till stånd så kanske delar av det här måste återgå till kommunerna, det är vad vi skrivit i rapporten, säger Ove Brunnström, insatsplanerare på MSB.

”Tar hand om det”

Sedan 1990-talet har allt administrativt ansvar för skyddsrummen legat hos staten. Uppgifter såsom tillsyn, information och materialtillförsel kan, om regeringen gör som MSB vill, åter landa på kommunernas bord.

I Sörmlands största och mest skyddsrumstäta kommun Eskilstuna så ser man positivt på ett eventuellt övertagande av ansvaret.

Moon Carlbring. Foto: SVT

– Om det beslutet kommer som tar vi hand om det. Det är ju vi kommunalt som är närmast befolkningen och som gör ”huret”, säger Moon Carlbring, beredskapsansvarig vid Eskilstuna kommun.

Regeringen beslutar

Det är nu alltså upp till regeringen att bestämma, först och främst, om det ska byggas fler skyddsrum i Sverige som MSB rekommenderar. Nybyggnationen är i så fall tänkt att komma igång i början av 2020-talet och i så fall även återgången av skyddsrumsansvaret till kommuner.

– Men om det blir så och i så fall när, det är för tidigt att säga. Det kan jag inte spekulera i, säger Ove Brunnström på MSB.

”En lång resa att göra”

Men Moon Carlbring måste medborgarna först och främst bli bättre förberedda på andra typer av kriser och händelser i samhället. Hon nämner dricksvattenproblemen i Eskilstuna nyligen som ett exempel.

– Många vill bara att saker ska funka, de tar inte reda på hur det funkar och man kanske inte tänker ”om det inte funkar, hur ska jag göra då”. Där har vi en lång resa att göra, säger Moon Carlbring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.