Slagfält grävs ut på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av vad som hände vid Fjäle myr på Gotland 1361 börjar klarna allt mer. Där försökte gutar hindra den danske kungen Valdemar på hans väg mot Visby. I år är det åttonde året som en grupp arkeologer undersöker platsen.

Sakta och metodiskt söks jorden vid Fjäle myr av med metalldetektorer i jakt på 650 år gamla järnföremål.

– Vi brukar säga att 99 av 100 utslag som vi får med metalldetektorn är skräp. Det är krokiga spikar och delar av jordbruksredskap. Har man tur så är det 100:e något fynd med koppling till striden, säger arkeologen Maria Lingström.

År 1361 – då den danske kungen Valdemar Atterdag intog Gotland – så gick hans armé genom Mästerby på sin väg mot Visby. Bland annat vid Fjäle myr så mötte de 1.500 danskarna motstånd från hundratals gutar.

Under årens lopp har många fynd gjorts, bland annat svärd, pilspetsar och rustningsdetaljer. I år kommer man för första gången också att göra en utgrävning i jakt på fynd.

– Målet är att kartlägga vad som egentligen hände här ute, för det vet vi ju inte exakt. Sedan är det också att sätta fokus på att den danska invasionen av Gotland handlar om hela ön, framför allt om landsbygden. Det var ett händelseförlopp ända från landstigningen på Gotlands västkust till slaget vid ringmuren och en månad efter när danskarna plundrade på ön. Så det sätter fokus på hela Gotland, säger Maria Lingström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.