Vilstabacken i Eskilstuna ska bli tio meter högre. Foto: SVT

Slalombacken höjs med tio meter

Publicerad

Vilstabacken i Eskilstuna ska höjas med tio meter. Det beslutade kommunens kultur- och fritidsnämnd under tisdagen.

Efter några års diskussioner blev det idag också formellt klart att slalombacken i Vilsta i Eskilstuna ska höjas med tio meter. Ett beslut som såklart välkomnas av föreningslivet.

– Vi har jobbat med detta i flera år tillsammans med kommunen. Det är en ganska fin kulle för att vara de här breddgraderna men det är en sport som växer och vi är fler och fler som åker, säger Magnus Nilsson, ordförande i Tunafors SK:s slalomsektion.

Förhållandevis stor höjning

Höjningen på tio meter är procentuellt sett stor med tanke på att höjden i dag är 32 meter. Jämförelsevis är det som att placera ett trevåningshus på dagens topp.

– Tio meter i fallhöjd är ju även mycket mer i åklängd så att vi räknar med att få 30-40 meter backe till, säger Magnus Nilsson.

SE REPORTAGE: Vilstabacken höjs med tio meter

Får inte vara för blött

Projektet ses som win-win från kommunens sida då höjningen ska bestå av fyllnadsmassor som man normalt får anstränga sig för att bli av med.

– Vi börjar att söka redan nu efter lämpligt material. Det får till exempel inte vara för blöta massor, säger Kent Briby på Eskilstuna Energi och miljö.

Ny lift för miljoner

Målet är att arbetet ska vara klart under 2017 men beroende på tillgång till fyllnadsmassor kan delar av 2018 även tas i anspråk. Sedan ska Eskilstuna kommun investera fyra miljoner kronor i en ny lift som ska placeras mer centrerat i backen jämfört med idag för att skapa fler nedfarter. Kostnaden för själva höjningen blir minimal, enligt politikerna.

– Det har visat sig att det är ett väldigt viktigt område som är välbesökt och att höja backen nu kan skapa ytterligare förutsättningar för besökare, för idrottare och för spontan rörelse, säger Mona Kanaan (S), ordförande i Eskilstunas kultur- och fritidsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.