Foto: Arkivbild

Slut på datalagring – polisen varnar för olösta brott

Uppdaterad
Publicerad

Ett beslut i EU-domstolen gör att Sörmlandspolisen nu kan tvingas lägga ner utredningar om flera grova brottsfall. Det handlar om tele- och datatrafik som lagrats hos teleoperatörerna och som kan hjälpa polisen i jakten på bevis. Nu när EU vill förbjuda datalagringen har många operatörer också raderat den sparade tele- och datatrafiken.

– Jag tycker att det är tråkigt för att det förhindrar och försvårar möjligheterna för oss att klara upp grov brottslighet. Det handlar ju inte om vilken cykelstöld som helst utan det här är grova brott där det är minst två års fängelse i straffskala som gäller, säger Svante Melin, kriminalkommissarie vid Sörmlandspolisen.

Hot mot demokratiska värden

Polisen har alltid haft tillgång till elektronisk kommunikation, men under 2012 förenklades deras arbete avsevärt. Det var då ett EU-direktiv som tvingade operatörerna att lagra all datatrafik i minst sex månader började gälla i Sverige.

Datalagringsdirektivet

På så sätt kunde polisen få ut sms, telefonsamtal och internetinformation som misstänkta för exempelvis narkotikabrott eller barnpornografibrott hade lämnat efter sig.

Men det finns de som välkomnar att direktivet avskaffats.

– Paradigmet att alla medborgare ska övervakas och registreras därför att några få har något fuffens för sig strider mot grundläggande demokratiska värden och är ett hot mot det fria och öppna samhället, säger Torbjörn Westin från Piratpartiet.

Regeringens beslut

Polisen använder sig av de tre största operatörerna när de inhämtar data. Två av dem har nu valt att följa den svenska lagen om elektronisk kommunikation och fortsätter att lagra och lämna ut data. Den tredje operatören har valt att följa de nya buden från EU och lämnar inte ut någon information.

Nu är det upp till Regeringen att bestämma om vad som ska gälla i frågan, som är tätt sammankopplad med integritet.

– Jag tror att folk vill att vi ska klara upp de grova brotten och vi gör inte något integritetsintrång på vanliga människor, utan det är på de kriminella, säger Svante Melin vid Sörmlandspolisen.

– Polisen ska använda alla tillgängliga medel och inrikta spaning mot personer där det finns konkret misstanke om allvarlig brottslighet. Men man får inte bedriva polisarbete genom att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter, säger Piratpartiets Torbjörn Westin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datalagringsdirektivet

Mer i ämnet