Smedernas Fredrik Lindgren i vit hjälm under SM-finalen i höstas mot Dackarna. Foto: TT

Smederna kan krävas på sponsorpengar efter avhoppet

Publicerad
Beslutet att inte ställa upp i speedwayens elitserie 2020 kan leda till oanade konsekvenser. Smedernas huvudsponsor, Eskilstuna kommun, hotar med att dra tillbaka pengarna till klubben.
– Jag ser ingen anledning att sponsra klubben under förutsättning att vi inte får något tillbaka, säger Moderaternas gruppledare Jari Puustinen till Eskilstuna-Kuriren.

De regerande speedwaymästarna Smederna har deklarerat att de står över kommande säsong, som inleds den 11 augusti.

Beskedet kan leda till att klubbens huvudsponsor Eskilstuna kommun stoppar utbetalningarna till klubben, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Beslutet att inte köra kritiseras nämligen politiskt och frågan hur kommunen ska göra har lyfts till högsta tjänstemannanivå.

– Det är skattepengar vi skickar till klubbarna och när de gör sitt jobb så stärker det varumärket Eskilstuna. Att Smederna tar ett sådant här beslut har jag inga synpunkter på, det får stå för klubben. Däremot ser jag ingen anledning att sponsra klubben under förutsättning att vi inte får något tillbaka, säger Moderaternas gruppledare Jari Puustinen.

Genom kommunkoncernen sponsras stadens fyra största klubbar – handbollslaget Guif, fotbollslagen Eskilstuna United och AFC samt Smederna – med 900 000 kronor vardera per år.

Beloppet betalas ut månadsvis och under 2020 har Smederna redan erhållits 450 000 kronor.

Stadens kommundirektör Tommy Malm säger till Eskilstuna-Kuriren att ett eventuellt beslut kring om pengar kommer att betalas ut eller möjligen krävas tillbaka kan komma tidigast i augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer