Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett träd föll rakt framför en bil vid F11 Flygmuseum vid Skavsta. Ingen person skadades. Foto: Pontus Stenberg

Mycket hårda vindbyar – nedfallna träd blockerar vägar

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen drabbas Sörmland av mycket hårda vinbyar. På flera håll har träd fallit ner på vägbanor där framfarten blockeras. Vid Skavsta höll blåsten på att orsaka en katastrof, när ett träd föll mot en bil i vilken en familj färdades.

– Det är vindbyar på 21 meter per sekund, och det gör ju att grenar och enstaka träd kan knäckas och hamna över vägar. Det blåsiga vädret kan också ställa till det för höga fordon, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

En del av orsaken till det blåsiga vädret är enligt Sofia Söderberg ett att det blivit en kontrast mellan ett lågtryck från Norska havet och ett högtryck från södra Europa.

– Det kommer att avta under kvällen och natten mot söndagen, säger hon.

Träd över vägarna

På flera håll i Sörmland har det fallit träd över vägarna under lördagen.

På väg 55 föll träd på flera håll och på vissa håll stängdes vägen helt eller delvis. Även trafiken väg 230 har påverkats av blåsten.

Mellan Lista och Hälleby har träd fallit och blockerat delar av vägbanan, och mellan Sundtorp och Mestarondellen var vägen helt avstängd i båda riktningarna fram till 15.30-tiden. Vid Arnö Gård i Nyköping rapporteras också om nedfallna träd.

Även E4 har drabbats, där det på vägrenen från trafikplats Jönåker och Nyköpingsbro fallit träd. Väg 800 från Lunda Kyrka till Tuna kyrka blockeras av träd under sena lördagseftermiddagen.

Olycka vid Skavsta

Ett träd föll rakt i fronten på en bil vid Flottiljvägen vid Skavsta intill F11 Flygmuseum. Ingen person skadades med bilens front blev förstörd och bilen var tvungen att bärgas.

Trädet gjorde att inga fordon kunde ta sig varken till eller ifrån F11 Flygmuseum.

– Trädet föll rakt framför bilen och förstörde fronten, säger en person i bilen som vill vara anonym.

Familjen var på väg hem, och personen som skulle hämta dom hade åkt till  utsiktsplatsen vid muséet för att filma när släktingar skulle landa. Färden därifrån höll på att sluta i en katastrof.

– Tur att inte trädet föll rakt över bilen, säger kvinnan.

Räddningstjänsten röjde undan trädet med hjälp av motorsåg och handkraft.

– Det var pappas bil, han blir nog inte glad över detta, säger kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer