Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir om kommande snökaoset. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SMHI: Varning för vind och snöfall

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har på tisdagsförmiddagen utfärdat en varning för snöfall i kombination med vind som kan ställa till problem på flera håll under onsdagen.

Enligt SMHI kommer ett lågtryck att passera österut över Götaland och upp mot södra Svealand.

En gul varning gäller Stockholm, Sörmland, Örebro och Värmlands län samt delar av Västmanland. Det innebär att det finns vissa risker för allmänheten och konsekvenser för samhället. I området väntas tidvis kraftigt snöfall med mellan 5 och 15 centimeter snö i kombination med friska vindar.

Svårt läge väntas söderut

SMHI har samtidigt utfärdat en orange varning, vilket innebär allvarliga konsekvenser för samhället och fara för allmänheten, i hela Norra Götaland. Det innebär bland annat Östergötland, Jönköping och delar av Västra Götaland. Här kan det komma uppåt 30 centimeter blötsnö i kombination med frisk vind.

Trafiken kan komma att rulla långsammare på grund av halka och det kan uppstå förseningar och inställda avgångar inom buss-, tåg- och flygtrafiken. Det kan även råda begränsad framkomlighet ute på vägarna som inte hunnit snöröjas och på vissa platser kan det förekomma störningar i el- och teleförsörjningen.

Varningen gäller mellan klockan åtta på onsdagsmorgonen och samma tid på torsdagen, enligt SMHI.

Snöoväder

Pinnat inlägg

Vi får många frågor om enskilda vägsträckor, men det är svårt för oss att ge exakta råd, inte minst med tanke på att vädret så snabbt kan förändras. Ett tips är att hålla koll på Trafikverkets och SMHI:s hemsidor som uppdateras hela tiden.

Under natten har ett tiotal träd fallit över framförallt något mindre vägar i Jönköpings läns östra delar på grund av att de varit snötyngda med blöt snö, enligt räddningstjänsten. Bland annat var väg 132 mellan Järsnäs och Bälaryd helt blockerad vid 03-tiden på grund av ett träd över vägbanan. I några fall, exempelvis vid Riddersberg utanförTenhult, har bilar kört in i nedfallna träd. Ingen person ska ha dock kommit till allvarlig skada i samband med olyckorna. Räddningstjänsten har jobbat och jobbar med att röja undan träden som blockerar vägarna.

Snösmockan minskar nu i styrka, men ett nytt oväder kan vara på ingång, enligt SMHI.

SMHI: Ovädret fortsätter i natt

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall i norra Götaland. Gula varningar gäller även för norra Bohuslän och södra Svealand. Däremot har man hävt varningar för delar av Västra Götalands län och inre Småland.

Varningarna ligger kvar till torsdagsmorgonen, förutom för norra Bohuslän. Därefter avtar snöovädret.

- Det drar sakteligen bort under torsdagen. På kvällen är det nog helt över, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI, på onsdagskvällen.

TT

Nu klockan 20 öppnas återigen riksväg 32 mellan Aneby och Sunhultsbrunn där en lastbil välte i diket strax innan klockan 17. Vägen har varit avstängd i flera timmar. Enligt polisen välte ytterligare en lastbil i diket på samma ställe under tiden som det första larmet kom. Ingen person skadades. Men nu öppnas alltså vägen snart igen.

Räddningstjänsten får nu flera larm om nedfallna träd över vägar i Jönköpings län.

Vid 19.19 kom larm om ett träd som ligger över halva vägbanan på väg 132 i höjd med Bälaryd. Personal på väg.

Vid 19.37 kom larm om att en del av ett träd delvis ligger över vägen i höjd med Paradis på väg 128 från Eldstorp till Broarp i Nässjö kommun.

Personbil har voltat utanför Västervik - vägen avstängd

Strax innan klockan 17 fick polisen larm om att en personbil har voltat på Gustavsbergsvägen (länsväg 786), öster om Ankarsrum. Polis och räddningstjänst har skickats till platsen och vägen har stängts av.

Enligt initial information är en person förd till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart.

Flera olyckor i Värmland

Bland annat har flera trafikolyckor inträffat på E 18 genom Karlstad. Första larmet kom vid 15:30-tiden om att två personbilar kört ihop.

Vägen har varit tidvis avstängd i höjd med Bergmotet i riktning mot Oslo. SOS har även fått in larm om en olycka i höjd med Kroppkärr, där flera bilar är inblandade, enligt SOS Alarm har en person första till sjukhus, men det ska enligt de första uppgifterna inte handla om allvarliga skador.

Lastbilar har vält - vägen avstängd

Två lastbilar ska ha vält ner i diket på riksväg 32 mellan Aneby och Sunhultsbrunn. Polisen beskriver väglaget som halt och moddigt. Inga personer ska ha skadats i olyckan. Vägen är helt avspärrad. Enligt Trafikverket väntas vägen öppna igen klockan 20.

Flera avåkningar under dagen

Det har rapporterats om flera avåkningar i snöovädret under dagen. Bland annat har en personbil kört ner i diket i Grästorp.

- Vi har nog många avåkningar att förvänta oss ikväll, säger Thomas Vänerfors, stationsbefäl vid Lidköpingspolisen, till Göteborgsposten.

Roland Pettersson • Vägarna i Norrland har bättre väglag även om det kommer 50cm snö eftersom att temperaturen är avsevärt lägre. Det kan t.ex. ej saltas. Det har inget att göra med vilken hårdhet virket har

Okej, vi bjuder på detta svar på frågan om "norrländskt virke" vad gäller bilkörningen. Sedan återgår vi till trafikläget just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.