Skyddsjakt på dovhjort införs i lantbruksområden i norra Östergötland Foto: SVT

Snart får lantbrukare rätt att skjuta hjort utan ansökan

Uppdaterad
Publicerad

För att minska skördeskadorna efter dov-och kronhjort blir det från årsskiftet lättare för lantbrukarna att skjuta årskalvar.

I nästan hela Sverige  och under nästan hela året kommer man inte längre behöva ansöka om skyddsjakt på hjortkalvar. Det beslutade regeringen i fredags.

– Alla som brukar mark är förstås jätteglada över det här. I vissa områden har man slutat odla för att skadekostnaderna varit för stora, säger Margareta Malmquist, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Sörmland.

Mest drabbade

Men långt ifrån hela länet är drabbat av skador från dov- och kronhjort, menar Länsstyrelsen. De områdena med mest dovhjort ligger kring Nyköping, Årdala, Runtuna, Lid och Ripsa medan Björkvik har mer kronhjort.

– Vad det gäller dovhjort och åkermark är det ett bra beslut. Vi får dock inte glömma att det är väldigt lokalt. Råby är ingen median utan snarare ett extremfall, säger Johan Varenius, funtkionschef på länsstyrelsen.

Innan och efter

Under 2017 beviljades 52 ansökningar om skyddsjakt på dov i länet. 12 ansökningar beviljades på kronhjort. När inte vissa ansökningar behöver göras kan det leda till att Länsstyrelsen får sämre helhetsbild över skadeläget och skyddsjakten.

– När det gäller kronhjort så förvaltas de ofta i skötselområden. Nu kommer det blir svårare att göra skötselplaner, säger Johan Varenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.