Foto: SVT

Snart öppningsdags för Nyköpings femte vårdcentral

Publicerad

Snart får Nyköping sin femte vårdcentral. Just nu pågår den sista finputsningen av lokalerna i området Rosenkälla.

I dag har mellan 300 och 400 personer listat sig på den nya vårdcentralen, som går under namnet ”Din Vårdcentral i Nyköping”. Det blir Nyköpings andra i privat regi, och den 20 man starka personalstyrkan ska kunna hantera runt 3.000 patienter. Den nya vårdcentralen har välkomnats av landstinget, då stadens fyra andra vårdcentraler stundtals redan haft fler patienter än de kan ta emot.

– Generellt så är trycket högt, och jag tror att det verkligen finns ett behov av en till vårdcentral, säger undersköterskan Frida Truesdale.

Andrum för andra vårdcentraler

Nyköpings första privatägda vårdcentral, Stadsfjärden, blev så populär att man stundtals fått säga nej till nya patienter – trots att man enligt det fria vårdvalet har rätt att välja sin vårdcentral.

Detta tryck hoppas man på Din Vårdcentral i Nyköping nu kunna lätta.

Finns det inte en risk att andra vårdcentraler upplever det som att ni stjäl deras patienter?

Nej, det tror jag inte. Tvärtom tror jag att de blir glada av att få lite andrum för att kunna leverera bra vård. Det är ju det vi alla vill göra, säger Lora Leijoned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentral i Nyköping

Mer i ämnet