Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart störst igen – Hör vd Johan Skördare om solcellsparken Foto: SVT

Solcellsparken utanför Strängnäs byggs ut – snart störst i Sverige igen

Publicerad

Nu är bygget utanför Strängnäs i full gång. Ytterligare 10 hektar solceller ska upp till de 30 hektar som redan finns där. Solcellsparken beräknas vara klar under sommaren till en kostnad av 50 miljoner kronor.

– Det går ganska fort att bygga en solcellspark, när man väl har alla tillstånd, eftersom man inte behöver stora fundament för att hålla panelerna uppe, säger Johan Skördare, vd Energiengagemang.

Solcellsparken vid E20 vid Härad i Strännäs kommun byggdes under 2020. Då blev det den största i landet. Efter det har större parker byggts i landet, men med den pågående utbyggnaden väntas anläggningen åter bli Sveriges största.

Prislappen på parken, som ägaren HSB står för, beräknas till omkring 50 miljoner kronor, men det höga elpriset gör att parken snabbt kommer betala sig själv, menar Johan Skördare. 

– Men man räknar egentligen inte att tjäna in, utan det här är HSB Sörmlands sätt att försörja sin egen elanvändning, säger han 

Liten naturpåverkan 

Naturpåverkan blir inte lika stor om man jämför med andra förnybara energikällor menar Johan Skördare. 

– Vill man inte ha kvar solcellerna är det bara att dra upp pålarna och använda marken till vad man vill, säger han. 

Följ med till anläggningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.