Socialsekreterare ska få prova kortare arbetstid. Foto: SVT

Socialsekreterare får 35 timmars arbetsvecka med bibehållen lön

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterare som jobbar med barn- och unga i Vingåkers kommun ska få prova 35-timmarsvecka. Det har kommunen och två fackförbund nu kommit överens om.

– Vi har pratat länge om det här och nu äntligen kommit till skott. Vi är väldigt glada att vi vågar prova det här och att vi har lyssnat på personalen, säger Robert Skoglund (S), socialnämndens ordförande i Vingåker.

Idén kom från personalen

Han berättar att idén ursprungligen kommer från personalgruppen på individ- och familjeomsorgen.

Och den grupp som nu går in i det tio månader långa försöket är de handläggare som jobbar mot barn och unga i utredningsgruppen, samt familjehemssekreterare och de som jobbar med ensamkommande barn.

”De har ett tufft jobb”

Robert Skoglund.

– De har ett tufft jobb, med tuffa beslut och det förekommer även hot och trakasserier. Vi har funderat mycket över hur vi kan bli en attraktiv arbetsgivare och i de här diskussionerna kom vi fram till att testa något nytt, säger Robert Skoglund.

Finns det inte en risk att det blir ännu mer stress om man ska hinna lika mycket på kortare tid?

– Absolut, det är en diskussion vi som vi förde fram. Men personalen menade att de ändå skulle klara det de hade att göra, att det positiva gör att man orkar mer.

Upp till bevis för personalen

– Nu återstår det att se om det blir så. Det är lite upp till bevis om de klarar att genomföra samma saker med mindre tid, säger Robert Skoglund.

Prövotiden med 35-timmarsvecka startade 1 januari och pågår till och med 31 oktober. Vingåker kommun har tecknat avtal om detta med fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR, och försöket kommer utvärderas mot uppsatta kriterier varje kvartal. Det råder enligt Skoglund politisk enighet om att prova kortare arbetsvecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.