Solcellsanläggningar ökar i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk Solenergi rankar årligen Sveriges kommuner utifrån installation av solceller i relation till antalet invånare i ”Solcellstoppen”. I Sörmland är det Katrineholm som ligger bäst till medan Oxelösund hamnade sist.

1124, så många solcellsanläggningar finns numera i Sörmland.

Under 2017 fanns det 661 stycken och enligt Svensk Solenergi handlar det mycket om många börjat tänka om.

– Dels så handlar det om att man kan tjäna pengar på det, men många gör det även för att göra en insats för miljön, det finns helt enkelt en annan medvetenhet idag och det känns bra, säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi.

Under 2018 installerades 10 200 nya solcellsanläggningar i Sverige och nu finns det totalt 25 500 anläggningar i landet. I Sörmland är det Eskilstuna som har flest antal solcellsanläggningar.

Men tittar man på kommunerna utifrån installerad solcellseffekt per invånare ligger Katrineholm högst av länets kommuner och kniper därmed en åttonde plats av landets 290 kommuner. Oxelösund är den kommun som ligger sist bland länets kommuner.

– Det är privatpersoner, företag och kommuner som vill satsa på det här. Vi ser att tekniken och utvecklingen bara går framåt, säger Johan Lindahl.

Antal anläggningar i Sörmland 2018

Katrineholm: 151

Flen: 92

Trosa: 102

Strängnäs: 145

Eskilstuna: 301

Nyköping: 196

Vingåker: 51

Gnesta: 63

Oxelösund: 23

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.