Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thulfiqar Alshiblawi är fast besluten om att bli yrkespilot och har sommarjobbat på Ekeby flygfält. Hör honom berätta om första flygturen utan motor. Foto: SVT

Sommarjobbet i Eskilstuna väckte Thulfiqars pilotdrömmar

Publicerad

I sommar har över 1000 ungdomar i Eskilstuna fått feriepraktik. Några av dem har jobbat på Ekeby flygfält där de fått testa på hur det är att sitta bakom spakarna flera hundra meter upp i luften.

Eskilstuna kommun vill att alla ungdomar mellan 16 och 18 år ska få meningsfull sysselsättning på sommaren och dessutom tjäna en slant. I år har drygt 1 000 ungdomar fått feriepraktik hos olika arbetsgivare.

För ungdomarna innebär praktiken att de arbetar 90 timmar under tre veckor och får en timlön på mellan 84,50 och 91,50 kronor beroende på ålder.

– För många är det första gången de har ett arbete. Jag har träffat ungdomar som säger att de har fått vänner för livet och att det är det bästa som har hänt, säger praktiksamordnare Maj-Lis Hansson.

Föreningslivet hjälper till

De flesta av praktikplatserna finns inom kommunens verksamheter eller egna bolag, men flera hundra platser har också ordnats via föreningslivet. En av föreningarna som ställer upp är Eskilstuna segelflygklubb som håller till på Ekeby flygfält.

– Vi har varit med sedan 2015. Ungdomarna som kommer hit får hjälpa till med underhållet, måla, klippa gräs, putsa fönster och städa, säger Andreas Lundén, ordförande i klubben.

Flygklubben erbjuder också sommarlovslediga ungdomar att utan kostnad få testa att flyga segelflygplan.

– Det har varit ett stort intresse, säger Lundén.

Vill bli pilot

Thulfiqar Alshiblawi och Amanda Lövstav har båda sommarjobbat hos flygklubben. Som kronan på verket fick de en eftermiddag testa på att sätta sig bakom spakarna med en instruktör i planet.

– Jag vill bli kommersiell pilot. Det här var coolt, säger Alshiblawi

I klippet berättar de om sina upplevelser flera hundra meter ovanför Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.