Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se föreningen Ljudtornet ta farväl av musikfestivalen Antenn som gått i graven. Föreningen ger Gnesta kommun skulden. Foto: SVT

Sorg när ljudfestival går i graven – kritiserar Gnesta kommun

Publicerad

I Gnesta blåser det upp till kulturbråk sedan föreningen Ljudtornet stängts ute från vattentornet och lagt ner sin årliga musikfestival. Föreningen menar att kulturen i Gnesta är styvmoderligt behandlad och kräver att kommunen tillsätter en kultursamordnare.

– Det är inte bara vi som lider av Gnesta kommuns inkompetens inom kulturområdet, säger konstnären Helena Hildur.

I samband med konstrundan i Gnesta brukar ljudfestivalen Antenn hållas i det gamla vattentornet. Så blir det inte år. Arrangerande föreningen Ljudtornet har bestämt sig för att ställa in årets upplaga.

– Vi har ingen lokal att vara i eftersom kommunen inte tillåter oss att vara i vattentornet, säger Karin Kolterud, sångerska och medlem i Ljudtornet.

Riktigt så enkelt är det inte, menar kommundirektör Anders Axelsson. Enligt honom har kommunen hyrt ut vattentornet till en annan förening som i sin tur hyrt ut till Ljudtornet. När den föreningen i somras meddelade att de inte längre ville hyra tornet gick det inte att enkelt överlåta hyreskontraktet till Ljudtornet.

– Rent fysiskt var det inte möjligt att vara i vattentornet och det handlar om säkerhet och en hel del tillstånd som måste finnas på plats för att det ska fungera, säger Anders Axelsson.

Protest

Under konstrundan kommer Ljudtornet istället att samla in namn för att protestera mot situationen inom kulturlivet i Gnesta. Föreningen kräver att de får tillträde till vattentornet samt att kommunen anställer en kultursamordnare. Som det är idag saknar kulturutövare i Gnesta en motpart inom kommunen, anser föreningen.

Enligt Anders Axelsson ska dock en samordnare rekryteras inom kort och han har förståelse för att kulturarbetare behöver någon att föra dialog med.

Se sorgeprocessionen i Gnesta ta farväl av den inställda musikfestivalen Antenn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.