Sörmlands museums chef Karin Lindvall var glad idag när hon mötte medierna.

Sörmland bygger nytt länsmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Sörmland  och Nyköpings kommun samarbetar ekonomiskt för att bygga ett nytt länsmuseum.

– Nu får sörmlänningarna äntligen ett länsmuseum där länets kulturhistoriska skatter blir tillgängliga för alla. Det har varit en lång resa med många turer men nu har vi till slut hittat hamnen, säger Åsa Kullgren (S) landstingsstyrelsens ordförande i ett uttalande.

Sörmlands nya museum kommer byggas i Nyköpings hamn.

– Det är oerhört glädjande för Nyköping att vi kommit överens med landstinget om att länsmuseet flyttar till hamnen och att vi gör en stor gemensam kultursatsning här. Kulturutbudet ökar för våra invånare samtidigt som det säkras fler arbetstillfällen och ytterligare besöksmål för turisterna, säger kommunstyrelsens ordförande, Urban Granström (S).

  • Landstinget Sörmland köper fastigheten Spelhagen av bolaget Klövern i Nyköpings hamn för 22 miljoner kronor.
  • Nyköpings kommun går in med 7,6 miljoner per år i landstingets totala museiverksamhet, varav 550 000 kr avser stadsmuseiverksamhet.
  • Ytterligare en miljon kronor är avsatta för att producera en stadshistorisk utställning som ska vara klar till invigningen av museet.
  • Byggkostnaderna beräknas till omkring 250 miljoner kronor.
  • Det nya länsmuseet beräknas vara klart under 2016

Källa: Landstinget Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer