Planerar du att gå en arbetsmarknadsutbildning? Hör Jesper Schönbecks, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Nyköping, bästa tips. Foto: SVT

Sörmland får 200 nya utbildningsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har arbetslösa sörmlänningar som velat skola om sig till ett praktiskt yrke kunnat ansöka till en av de 300 utbildningsplatser som erbjudits hos Arbetsförmedlingen. Men från och med i år kan så många som 500 personer antas till en utbildning.

En arbetsmarknadsutbildning är som en gymnasieutbildning med fokus på ett yrkesämne och utan att man behöver läsa de grundläggande ämnen som matematik, svenska och engelska. Tanken är att arbetslösa ska kunna utbilda sig till något som arbetsmarknaden har en brist av.

Nu får Sörmland, tillsammans med flera andra län i landet, fler arbetsmarknadsutbildningar.

– Det är jätteviktigt dels för att branscher som har arbetsbrist får sina behov tillgodosedda. Dels att fler arbetslösa får jobb. Dessutom har Sörmland generellt en lägre utbildningsnivå och vi behöver fylla på med alla utbildningar som vi kan få, säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Nyköping.

Nya utbildningar och utökade platser

Ungefär 150 av de 200 platserna är helt nya utbildningar. Till exempel kan man nu läsa till fordonsmekaniker i Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm. Även byggutbildningen, som kommer att ges i Katrineholm, är ny.

50 av de nytillkomna platserna är en utökning av redan befintliga platser. Tidigare har man kunnat läsa till vårdbiträde i Nyköping och Katrineholm. Nu kan man även gå utbildningen i Eskilstuna.

– Vi håller på att titta på ytterligare platser och vi skulle kunna ha 100 platser till om vi hittar rätt branscher, men vi kan inte bara öka volymen. Det gäller också att de som gått en utbildning ska ha ett arbete att gå till efteråt, säger Jesper Schönbeck.

I videoklippet ger arbetsförmedlingens Jesper Schönbecks sina vassaste tips för att lyckas med en arbetsmarknadsutbildning.

Samtliga arbetsmarknadsutbildningar i Sörmland

Bygg och anläggning: Katrineholm

Fordonslackering: Eskilstuna

Fordonsteknik: Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping

Bussförare: Eskilstuna och Nyköping

Lastbilsförare: Eskilstuna och Nyköping

Industriteknisk: Eskilstuna och Nyköping

Lokalvårdare: Eskilstuna

Maskinförare: Nyköping

Restaurang: Eskilstuna

Vårdbiträde: Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.