Foto: Per Karlsson

Ny satsning på samtalsstöd i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar Landstinget Sörmland helt nya samtalsmottagningar för barn och unga som mår dåligt i länet. De första kommunerna som inviger mottagningarna är Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm.

Syftet är att mottagningarna ska leda till ett snabbare omhändertagande med vård, behandling, råd eller stöd och fånga upp barn och unga i ett så pass tidigt skede att man kan ge det stöd som behövs för att förhindra att personer utvecklar allvarlig psykisk ohälsa.

– Det ställs höga krav och tempot är högt i samhället även för barn och unga. Ibland behövs stöd för att komma vidare när det blir motigt och problematiskt i livet av olika anledningar. Då är det bra att ha någon att prata med, även föräldrar får stöd av oss, säger Veronica Kurzbaum Dahlberg, enhetschef för samtalsmottagningarna, i ett pressmeddelande.

Samtalsmottagningarna erbjuder råd, stöd och behandling för barn och unga mellan 6-17 år med lättare psykisk ohälsa, så som oro eller nedstämdhet. Men behandlingen är individuell, beroende på vilken hjälp personen behöver och den den som ringer ska få råd och inbokad tid inom sju dagar.

De första mottagningarna öppnar i Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm under hösten 2016. Men ambitionen är att det ska finnas samtalsmottagningar i länets sex övriga kommuner framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.