Mehmed Hasanbegovic är socialchef i Eskilstuna, där den länsgemensamma socialjouren ska finnas. Foto: Björn Gustavsson/ SVT

Länsgemensam socialjour ska ge hjälp dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

En del mindre kommuner i Sörmland har tidvis svårt att bemanna sin socialjour utanför kontorstid. Nu planeras för en länsgemensam jour med bas i Eskilstuna som ska vara bemannad dygnet runt.

I dagsläget har kommunerna antingen en egen socialjour eller ett avtal med en annan kommun. Strängnäs har till exempel avtal med Eskilstuna och Trosa med Södertälje. Vissa kommuner som Katrineholm och Oxelösund har tidvis haft svårt att bemanna sin 24-timmars jour och det är en av anledningarna till att man nu tittar på en gemensam lösning för hela länet.

– Vi har tittat på andra landsting som använt sig av det här arbetssättet och ser att det är välfungerande arbetsplatser, säger Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna.

Alla utom två

Alla kommuner har visat intresse till att ansluta sig förutom Nyköping och Trosa. I Nyköping menar man att det redan fungerar bra och Trosa har ett längre avtal med Södertälje kommun.

Förutom att säkra bemanningen vill man också kunna effektivisera verksamheten.

– I dag signeras och faxas dokument som behöver skrivas under. Även om det är en utmaning vill vi försöka börja med digital signering, säger Mehmed Hasanbegovic.

Utmaningar

Kommunerna använder sig dock av olika system vid journalföring. Något som kan sätta käppar i hjulet för dokumentation över kommungränserna.

– Vi letar efter vägar för att kunna dokumentera hos varandra för att klara av att upprätthålla en rättsäkerhet.

Målsättningen är att den gemensamma socialjouren ska vara igång under hösten.

Socialjour

En socialjour ger akut hjälp på kvällar, helger och nätter.

Det kan handla om exempelvis familj- och relationsproblem, våld, missbruk och akut hemlöshet.

En socialjour kan arbeta med rådgivning men också göra hembesök eller omhändertaganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.