Foto: SVT

Riksdagsledamöter vill göra Julita till världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Flera riksdagsledamöter från Sörmland har lämnat in en motion till riksdagen om att göra Julita Gård i Katrineholm till ett världsarv. Om förslaget förverkligas blir det Sörmlands första.

De fyra socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Sörmland med Fredrik Olovsson i spetsen har skrivit i motionen, som lämnats över till riksdagen, att de tycker att godsets historia och unika helhet gör att det borde bli ett världsarv.

– Julita är en unik miljö. Förutom herrgården finns även en rad andra byggnader. Det skapar en helhet som förstås ska skyddas och bevaras men som även borde ges status som världsarv, säger Fredrik Olovsson.

Lång process

I Sverige idag finns det 15 världsarv utspridda i landet. Men huruvida Sörmland får sitt första återstår att se. Det väntar nu en lång process innan Julita gård eventuellt utses.

Först ska det behandlas i riksdagen för att sedan rekommenderas av regeringen till FN-organet UNESCO som i sin tur ska ta beslut.

– Det brukar ta långt sånt här, säger Fredrik Olovsson som menar att det kommer ta flera år.

Ska anses ovärderligt

För att bli klassad som världsarv måste det anses var ovärderligt för mänskligheten och uppfylla en rad olika krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.