Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är huset speciellt. Bebyggelseantikvarien David Hansson förklarar. Foto: Albin Aghamn

Sörmlands museum: ”Man ska inte byta fönster över huvud taget”

Publicerad

Det var Sörmlands museum som meddelade kommunen om att 116 originalfönster bytts ut mot nya, vilket ändrat utseendet på ett hus i Nyköping.

– Vi betonar att man inte ska byta fönster över huvud taget. Man har renoverat fönster i hundratals år, nu ska de istället bytas ut när de blir lite slitna, säger David Hansson, bebyggelseantikvarie på Sörmlands museum.

Nyköpings kommun har beslutat att huset i korsningen Borgaregatan, Magasinsgatan och Fruängsgatan i Nyköping behöver byta fönster eftersom de nya fönster som sattes in så sent som 2022 ändrar husets utseende och karaktär.

Funkishuset pekades ut som särskilt värdefullt

2015 gjorde Sörmlands museum en byggnadsinventering av husen i Nyköping och i den pekades just det här huset ut som särskilt värdefullt, något som kommunen lutar sig emot i sitt beslut.

Fastighetsägaren menar däremot att det enbart rör sig om underhåll och att åtgärderna genomförts genom tidstypisk utformning och att de nya fönstren är anpassade till byggnadens karaktär.

Vi tog med bebyggelseantikvarien David Hansson till platsen för att höra vad det är som gör det här huset så speciellt och värt att bevara. Titta och jämför med hur det såg ut tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.