Familjen Henriksson Schulstad, Harry, Mattias, Malin och Tove, hittade sommarhusdrömmen utanför Mariefred i Strängnäs kommun. I klippet får du höra varför de sökte sig till Sörmland. Foto: Otilia Bogen

Populärt med sommarhus i Strängnäs: ”En helhet som är perfekt”

Publicerad

Otaliga slott och hamnar har gjort Strängnäs kommun till ett populärt besöksmål för turister – både tillfälliga och återkommande. I Strängnäs kommun finns det flest fritidshus i Sörmland.

– Det är fin natur och nära till Stockholm. Det är en helhet som är perfekt, säger Malin Henriksson vars familj hittade sin sommardröm utanför Mariefred tidigare i år.

Både Strängnäs och tätorten Mariefred är med och tävlar om rollen som Sörmlands populäraste turistmål. När det kommer till hur många fritidshus som finns vinner Strängnäs kommun knappt över de betydligt större kommunerna Nyköping och Eskilstuna.

I dagens avsnitt av sommarserien Nästa stopp gör reportern Otilia Bogen ett besök i ett av de drygt 3 300 sommarhusen för att ta reda på varför Strängnäs kommun är så populärt.

Se mer i klippet ovan.

Fakta om Strängnäs:

Befolkning i kommunen: 37 500 invånare (fjärde största i Sörmland)

Storlek (landareal): 739 kvadratkilometer

Befolkningstäthet: 49 personer per kvadratkilometer

Grundad: Strängnäs har haft stadsrättigheter sedan 1300-talet, Mariefred sedan 1605.

Källa: Regionfakta.se, Strängnäs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarserie: Nästa stopp

Mer i ämnet