Foto: TT

Sörmlands sparbank polisanmäler avgående vd

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Sörmlands sparbank har polisanmält den avgående vd:n Joacim Lindgren.

För en tid sedan, bara ett par veckor innan han formellt skulle lämna sitt uppdrag som vd för banken, blev han arbetsbefriad. Anledningen var att det inkommit anonyma uppgifter via bankens egen visselblåsarfunktion som rörde ekonomiska frågor kopplat till vd:n.

En revisionsbyrå fick uppdraget att göra en utredning.

Turerna i Sörmlands sparbank

”Missbrukat sin förtroendeställning”

– Av utredningen framgår att vd:n missbrukat sin förtroendeställning i banken genom att ha använt bankens medel för privata ändamål, säger styrelseordförande Sven-Olov Carlsson.

– Styrelsen i Sörmlands sparbank har därför fattat beslutet att överlämna till polis att utreda om det finns anledning att gå vidare ur ett polisiärt perspektiv.

”Två tunga beslut att fatta”

Styrelsen anser att vd:n brutit mot det anställningsavtal han har med banken och har därför beslutat att bryta hans anställning och inte betala ut något avgångsvederlag till honom. Det handlar om en summa på totalt 9,1 miljoner kronor, där lön och pensionsinbetalningar är inräknade.

– Det var två tunga beslut att fatta, men de är det enda rätta mot bakgrund av vad som framkommit i utredningen. Från styrelsens sida kommer vi inte att kommentera saken vidare i det här läget. Detta för att undvika att störa polisen i sitt arbete, säger Sven-Olov Carlsson.

Vd:n hoppas få rentvå sitt namn

Joacim Lindgren berättar för SVT Nyheter Sörmland att han är förvånad och besviken över bankens beslut.

– Jag hoppas att processen kan skänka mer ljus över det här så att jag kan rentvå mitt namn. Jag tycker att det här är felaktigt.

Så du har inte gjort någonting som kan vara brottsligt?

– Jag känner att det här är felaktigt och olyckligt och håller inte med om styrelsens belut. Min uppfattning är att jag har haft ett uppdrag att förändra banken. Vi har nått goda resultat, vi har nöjda kunder och jag har uppfyllt mitt uppdrag. Jag känner att det här inte är rättvist.

Vad ska du göra nu?

– Tanken var att jag skulle ha en rad Sparbanksanknutna uppdrag, men allt det är pausat nu. Just nu har jag inga uppdrag och inget arbete.

– Men jag hoppas få rentvå mitt namn och återuppta en del av uppdragen, säger Joacim Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet