Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Anton Larsson Forsberg om hästens skador och om när en piskning blir olaglig. Foto: SVT och ur polisens förundersökning

Sörmländsk travkusk döms för djurplågeri – piskade hästen

Uppdaterad
Publicerad

En sörmländsk travkusk döms för djurplågeri av Eskilstuna tingsrätt. Detta efter att han under ett travlopp i Sundbyholm 2020 piskat sin häst flera gånger på ett sätt som inte är tillåtet och bedöms orsakat hästen smärta och lidande.

Enligt domen fick hästen svullnader och märken i huden efter piskrappen. Banveterinären som undersökte hästen efter loppet beskriver det som att det är det värsta hon har sett.

Travkusken döms till 80 dagsböter á 50 kronor, vilket betyder att det totala beloppet landar på 4 000 kronor.

Tänker överklaga

Han förnekar brott och försvaret säger att det finns alternativa förklaringar till skadorna på hästen och att hästen har en överkänslighet i huden.

– Han har drivit hästen, men inte på det sätt att de här skadorna ska ha uppkommit av det. De här ytorna på hästen har också varit i kontakt med mycket av utrustningen, säger advokat Jesper Arvenberg.

Tingsrätten gör bedömningen att skadorna inte orsakats på annat sätt än genom rapp eller slag med ett körspö.

Enligt advokat Jesper Arvenberg tänker de tänker överklaga domen.

Tidigare använt spö felaktigt

Efter händelsen 2020 bötfällde travsportens huvudorganisation Svensk Travsport kusken och gav honom tre månaders körförbud.

Registerutdrag från Svensk Travsport visar att mannen även tidigare har fått disciplinpåföljder för felaktigt bruk av körspö. Detta ska ha hänt flera gånger mellan 2015 och 2020.

I videoklippet ovanför hör du åklagare Anton Larsson Forsberg berätta om bilderna på hästens skador och om när en piskning blir olaglig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.