Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Johan Kaijser utför en stavsotning. Foto: Fanny Asplund/SVT

Hemmajobb och skenande elpriser ger sotarna bråda dagar

Uppdaterad
Publicerad

Sotarna i länet har fått mer att göra. Flera sotarfirmor i Sörmland som SVT pratat med märker att fler har skaffat kamin och fler eldar mer när många har varit mycket hemma under pandemin och elpriserna har skenat.

SVT var med när skorstensfejare Johan Kaijser utförde förstagångssotning av en braskamin i Tumbo utanför Eskilstuna.

Johan Kaijser går inte upp på taket för att sota, utan gör det från golvet nedanför eldstaden. Det är en metod som kallas för stavsotning, och som i sommar blir rutin för skorstensfejare i Eskilstuna kommun.

Se i klippet när Johan Kaijser gör en stavsotning och Jonas Billing, vd på Eskilstuna sotnings AB, berättar varför de har fått mer att göra.

Sommarstugor används mer

Robert Kjellman är skortensfejarmästare i Flen, och han har fått mer att göra när fler har bott i sina sommarstugor under pandemin.

– Jättemånga har möjlighet att jobba hemifrån, och då jobbar de gärna från sommarstugan. Då har det behövt sotas mer i deras kaminer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.