Foto: Fredrik Sandberg / TT / Maria Lapenkova

Specialistsjuksköterskan svarade på dina frågor

Uppdaterad
Publicerad

Forskningen pekar på att barn bör få smärtlindring vid vanliga vaccinationer och injektioner. Trots det utsätts barn fortfarande för smärtsamma procedurer utan att erbjudas hjälp. Så här svarade Beatrice Olsson Duse, specialistsjuksköterska på Region Sörmland, på era frågor.

Barn och smärta

Tack alla som har hört av sig! Nu stänger vi chatten!

Ninni • Hej!

Ett barn som är 2 år och måste ta fragminspruta varje dag. Han gråter varje gång och har stark rädsla. Hur ska vi göra??

De höll fast honom på sjukhuset varje gång. Nu måste vi ge hemma.

Hej Ninni och tack för din fråga.

Det låter som att ni ska ta en diskussion med hälso- och sjukvårdspersonalen på den mottagning er son tillhör och se om det finns möjlighet att få en remiss till lekterapin. Genom lekterapi kan barnet bearbeta smärtsamma upplevelser. Fragmin gör som du beskriver ont genom att det också svider. Berätta för er sons personal om Lilla Barnsmärtguiden, be de titta extra noga på sektionen om förberedelser och farmakologisk behandling. Varmt lycka till.

SP • Hej! Tack för bra info.

Vårt barns läkare säger att det blir svårare att ta blodprover om emlakräm används. Stämmer det?

Hej SP

När man använder bedövningskräm behöver man låta det gå en kvart innan man tar blodprovet. Detta för att huden där Emla suttit blir lite blek och det kan vara svårare att se blodkärlen för den som ska sticka. En idé är att hälso- och sjukvårdspersonalen visar er så att ni kan fästa bedövningskräm/plåster hemma innan ni kommer till mottagningen då kan ni också ta bort det en kvart innan provtagningen ska utföras. Diskutera med ert barns läkare eller sjuksköterska.

Niklas • Att distrahera barnet med t ex en iPad, kan det fungera? Om jag berättat innan vad som ska hända då förstås.

Vår kille är 3 år.

Hej Niklas

Tack för din fråga. En iPad är en bra avledning och du tänker helt rätt i att förbereda ditt barn så som du beskriver. Kombinera gärna också med bedövningskräm/plåster.

Sirkka • Hej hur länge ska emlakräm sitta på inför en injektion?
Kan det användas även av nyfödda barn? (Yngre barn)
Jag upplever att de färdiga plåstren inte hjälper lika bra som krämen man sätter på själv med en speciell plåster. Kan det ha att göra med hur det ligger an mot huden?

Hej Sirkka

Tack för din fråga. Emla plåster kan vara svåra att fästa rätt relaterat till att barnet är litet sett till storleken. När man fäster ett färdigt Emla plåster är det viktigt att man bara gnuggar för att fästa det i plåstrets yttre kanter, alltså inte mitt på, då trycks nämligen krämen ut och det i sin tur medför att klistret inte fäster eller att plåstret lätt lossnar. Det kan vara lättare att göra som du erfar, att fästa bedövningskrämen med en genomskinlig självhäftande plastfilm. Emla kan användas till nyfödda men ska inte sitta på mer än en timme. För korrekt dos och eventuella kontraindikationer se FASS texten.

Ellinor • Jobbar i barnsjukvården och önskar att jag fått mycket mer konkret guidning i hur jag ska göra. Upplever att jag saknar kunskap och alternativ och då blir det också svårt att värna barnets perspektiv. Blir lätt att man tänker att en gång är ingen gång.

Hej Ellinor

Tack för att du lyfter detta. Med Lilla Barnsmärtguiden hoppas vi just få till det du efterfrågar, konkret guidning genom att forskning och beprövad erfarenhet kombineras. Att värna barnets perspektiv i samband med smärtsamma procedurer kan också ske genom utbildning och dialogmöten på arbetsplatsen. Fortsätt värna barnets perspektiv och lyft frågan med din chef!

Christian • Hej!

Undrar om det är bra att två injektioner ges samtidigt i barnet? Vårt bvc gör alltid så.

Hej Christian

Tack för din fråga. Evidensen för att samtidig injektion skulle minska barnets smärtupplevelse är låg. Upplever du att du som förälder inte vill att detta arbetssätt ska användas tycker jag att du ska tala om det för din BVC sjuksköterska. Vid dubbla stick kan upplevelsen av fasthållning öka för barnet lite beroende på vilken position barnet har. Fasthållningen i sig kan öka känslan av övergrepp för barnet. Att i stället ta ett stick i taget genom att snabbt vända på barnet efter första vaccinationen och direkt ge den andra vaccinationen fungerar mycket väl. När båda vaccinationerna är givna tröstar du barnet. Det kan vara bra att visa på att nu är det över genom att exempelvis resa dig upp. Kom också ihåg att efterfråga adekvat smärtlindrande behandling.

Joline • Hej!

Kan något varmt på armen innan vaccination hjälpa för 13-åring som är rädd för Gardasil spruta?

Hon var med om en trafikolycka som sexåring med många smärtsamma saker efteråt.

Hej Joline

Tack för din fråga. Jag skulle rekommendera att din dotter använder bedövningskräm inför Gardasil sprutan. Värme används ibland vid blodprovstagning för att underlätta själva provtagningen. Vill ni använda värme kan det användas som avledning på motsatt arm men det går också bra med massage.

I din dotters fall skulle jag som sagt rekommendera bedövningskräm i kombination med avledning, exempelvis mobilspel, värme eller massage som avledning på motsatt arm samt att ni förbereder sjuksköterskan som ska ge vaccinationen så att hen avsatt tillräckligt med tid.

Helena • Hej - är venösa prover eller stick i fingret minst smärtsamt för en nyfödd bebis?

Hej Helena

Tack för din fråga. Oftast är venösa prover att föredra men sedan beror det också på vilket prov som ska tas och vilken mängd blod som behövs. Oavsett val behövs alltid adekvat smärtlindring användas.

Marie • Hej!

Kan bedövningskräm användas vid PKU-provet för nyfödda?

Hej Marie och tack för din fråga.

Det går utmärkt att använda bedövningskräm vid PKU-provtagning. Oftast ger man sockerlösning men det finns inget som hindrar att man använder bedövningskräm i kombination med glukos (sockerlösning).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.