Foto: SVT

Spice vanlig drog bland unga i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Nätdrogen Spice är en av de vanligaste drogerna bland unga i Eskilstuna. Detta enligt Beroendecentrum Ung, där kommun och landsting samarbetar för att hjälpa unga med missbruksproblem.

Det var i tisdags som två elever på Djurgårdsskolan i Eskilstuna fick föras till sjukhus för att de uppträtt drogpåverkade. Troligen var det nätdrogen Spice de använt.

– Jag tror att det finns en bild av att spice är en lätt drog och lätt att få tag på på internet, men det ser inte ut så riktigt. Vi ser ju den här händelsen bland annat. Det är en farlig nätdrog som man faktiskt aldrig vet vad man får i, vad det är för blandning. Det är kemiska preparat i det här som gör att det kan slå väldigt illa och att man får panikångest, hjärtklapppningar, mardrömmar och psykoser, säger Anders Green, teamledare.

Anders Green arbetar på beroendecentrum Ung i Eskilstuna. Det är här som unga under 18 år med missbruksporblem kan få hjälp. Här finns personal från både socialtjänsten och sjukvården.

Samarbetet mellan kommunen och landstinget har pågått drygt ett år.

Just nu är det ett 50-tal ungdomar som får hjälp här, och många av dem har rökt spice – som är en syntetisk form av cannabis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.