Taekwondo är den sport i Sörmland som tappat flest deltagare under pandemiåret 2020. Foto: Maria Lapenkova, SVT

Sporten i Sörmland som tappat flest deltagare

Uppdaterad
Publicerad

Av de 25 största idrotterna i Sörmland har taekwondo tappat överlägset flest deltagare. Närmare 46 procent slutade inom sporten 2020 jämfört med året innan. Det visar senaste statistik från Riksidrottsförbundet.

Patrik Abrahamsson är grundare och huvudtränare i Eskilstuna taekwondoklubb. Enligt honom kan en av orsakerna till varför just taekwondo varit så hårt drabbad vara att klubben tränar i kommunala lokaler som under pandemin hållt stängt för de flesta åldergrupper.

Något som å andra sidan också kommer att rädda hela klubben.

– När vi inte kunde träna så betalade vi inga hyror. Jag tror att det är värre för de som hyr privat, blir utestängda men fortfarande står med sina fakturor. Jag känner några klubbar som inte haft råd att ha kvar sina lokaler längre, säger Patrik Abrahamsson.

”Tror nybörjare inte kommer tillbaka”

Nu när taekwondo i Sörmland tappat nästan hälften av sina deltagare hoppas Eskilstunaklubben på att många hittar tillbaka.

– De som har tränat länge tror jag kommer tillbaka. Men de som var inne och provade, kanske bara hann träna någon månad och inte hunnit få kläm på det, där är jag tveksam, säger Patrik Abrahamsson.

Obesegrad i Sverige – får inte träna

Sasa Misljenovic har tränat med Eskilstuna taekwondoklubb de senaste fyra åren. Han har tagit SM-guld och är obesegrad inom sporten i Sverige.

Under det gångna året har han ägnat mycket tid åt att titta på taekwondo på sociala medier och träna på egen hand. Han och Patrik Abrahamsson har också hållit till utomhus, tränat löpning och varit på utegym.

Trots det har Misljenovic påverkats hårt av coronaåret. Hör honom berätta om det i videon.

Så många färre ägnade sig åt föreningsidrotten i Sörmland 2020

21–25 år: -20,3 procent

17–20 år: -20 procent

13–16 år: -8,8 procent

7–12 år: -11,4 procent

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.