Hur det såg ut i Ödesby efter jordskredet 1997. Se förödelsen efter raset i videon ovan. Foto: Dan Hansson/TT

Efter jordskredet i Vagnhärad 1997 – skredrisken undersökt på nytt

Publicerad

Lutande lyktstolpar och sprickor i marken i området Ödesby i Vagnhärad väckte tankarna kring ett nytt eventuellt jordskred, likt det som skedde 1997. En geoteknisk undersökning i området har genomförts.

Under sommaren, upptäcktes flera sprickor i marken. Sprickorna fanns på bland annat en gång- och cykelväg i området, samt gjorde att lyktstolparna började luta.

Historisk händelse

År 1997 skedde ett av Sveriges största jordskred inom bebyggt området i Ödesby. Det var natten den 23 maj som jordskredet inträffade längs en bebyggd lerslänt. Inga personer kom till skada men flera hus totalförstördes och man var tvungen att riva totalt 29 villor och radhus. Trosaån förflyttades med flera meter, likaså en gång- och cykelväg.

Ett nytt jordras?

På grund av den historia som finns, ville Trosa kommun genomföra en geoteknisk undersökning i området för att se om det var ytterligare ett jordskred som orsakade sprickorna i marken under sommaren.

Kommunen anlitade geotekniker från företaget Sweco. Undersökningen slår fast att sprickorna uppkom på grund av att lera i marken hade torkat ut och därmed orsakar sprickor.

– Skadorna berodde på rörelser i marken, men inga rörelser som är som ett jordskred, säger Christoffer Eriksson, gatu- och parkingenjör på Trosa kommun.

Måste räta till gatubelysning

Kommunen kommer att åtgärda de skador som uppstått.

– Vi kommer att räta upp belysningsfundamenten nu under våren, säger Christoffer Eriksson.

Enligt Swecos:s undersökning finns det ingen ökad risk för eventuella framtida jordras i Ödesby.

– Vi kan konstatera att det kommer ske markförändringar i framtiden, nya sprickor kommer dyka upp i asfalten och belysningsfundament kommer röra på sig. Uppstår det samma typ av skador vet vi nu om varför, men skulle det uppstå andra rörelser är det klart att vi gör en ny bedömning med tanke på områdets historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.