Foto: Pontus Stenberg

Oklart var skjutna patienten fick tag i tillhygge

Uppdaterad
Publicerad

Den patient på Karsuddens sjukhus i Katrineholm som på torsdagen sköts av polisen har opererats och tillståndet var på förmiddagen stabilt. Samtidigt är det oklart var mannen fick tag på det vassa tillhygge han använde när han attackerade poliserna.

Mannen, som är i 20-årsåldern, är enligt landstinget Sörmland svårt men inte livshotande skadad. Han kommer att vara kvar på Mälarsjukhuset en tid.

På Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus väntar man på besked om exakt vad det var för tillhygge som patienten använde i samband med att han skulle omhändertas av polisen.

– Jag har bett om att få ut en bild på tillhygget av polisen men har inte fått det, säger Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på sjukhuset, till SVT Sörmland på förmiddagen.

Rutiner kan ändras

Sjukhusets egen utredning av händelsen är igång. Ännu har inga särskilda åtgärder vidtagits efter händelsen.

– Frågan är om vi måste ändra någon rutin längre fram, men först måste vi veta varifrån föremålet kom, om det tillhör oss.

Polisområdeschef Peter Johansson i Katrineholm säger att det inte rör sig om en kniv utan ett annat vasst knivliknande föremål. Utredningen har ännu inte fastställt var tillhygget kom ifrån.

Det var när patienten var på väg tillbaka till vårdavdelningen efter en aktivitet som han sprang ifrån vårdare på det öppna sjukhusområdet.

Polisman sköt två gånger

Flera vårdare sprang efter och polisen larmades. En liten bit utanför sjukhusområdet ska patienten ha gjort utfall mot polisen med det vassa föremålet. Det var då en polisman avlossade två skott och som träffade patienten i ena benet och armen.

På Karsudden får den inblandade personalen på fredagen träffa företagshälsovård.

– Personalen är tagen av händelsen men de får hjälp att bearbeta den, säger Lotterberg.

Senare ska också personalen höras i sjukhusets egen utredning av händelsen.

Poliser och vårdare i avlastningssamtal

Även de inblandade poliserna får avlastningssamtal. Först efter detta ska det genomföras nya förhör med poliserna, och även med den inblandade personalen på Karsudden.

– I nästa vecka ska vi därför veta mer om vad som hände, säger polisområdeschefen Peter Johansson.

Det är polisen i Eskilstuna som håller i utredningen mot Karsuddenpatienten, som misstänks för försök till grov misshandel mot tjänsteman.

– Vi i Katrineholm ska inte utreda ett fall där vår egen personal är inblandad, säger Johansson.

Samtidigt pågår en separat utredning hos polisen interna utredningsenhet, vilket är rutin då poliser avlossar sina tjänstevapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.