Bra idé med höghus i stadsbilden? Hör vad några Eskilstunabor tycker.

Chatt: ”Staden blir mer attraktiv med höga hus”

Uppdaterad
Publicerad

Fult, snyggt, piggt, fantasilöst? Höga hus engagerar och många har en åsikt. Vi frågade några Eskilstunabor om vad de tycker om planerna på att bygga på höjden i Eskilstuna.

– Skitkul, säger Alva Eriksson.

I klippet får du möta henne och några andra som vädrar sina åsikter – och tyck till själv i chatten nedan:

Tyck till om höghus: Borde våra städer byggas mer på höjden?

Lars Ahonen • Varför inte börja med att få ordning på det kaosartade trafikläget. Skapa en ringled med avfarter in till de olika stadsdelarna. Sen kan man börja fundera på bebyggelsen, höghus eller ej. Bygga ut staden åt olika väderstreck, men behålla citys karaktär.

Ung i Eskilstuna • Tänk på alla människor som måste arbeta i dessa höga byggnader sen? Städarna och brevbärare som sliter ut sig i redan för höga hus. Inte klokt. Betongblock har vi nog av här redan, låt det sluta någon gång om alla ska se lika tråkiga och dystra ut...

Per Hedfors • Bostadshus bör inte vara högre än 4-5 våningar. Redan 1977 formulerar Alexander et al. detta i Pattern Language. Motiv till denna begränsning är sociala, ekologiska och ekonomiska. Exempelvis tappar boende markkontakt och social samhörighet i högre hus. Odlingsbetingelserna försämras av högre vindhastigheter mellan högre byggnader. Eftersom park-, trädgård och grönstruktur i övrigt är viktigt i tät bebyggelse, så är det också viktigt att prioritera förutsättningar för detta.

Bajen • Det finns smarta och attraktiva sätt att bygga höghus på, men få verkar tänka på bilarna som ska få plats. Det skulle behövas parkeringshus i anslutning till bostadsområden.

Johnny • Bra att bygga på höjden, det är viktigt att bevara de grönytor som finns. Bygg på ställen som redan är bebyggda. Bra om inte husen är för mycket högre än omgivningen, men ett och annat kan ju sticka upp lite. Bra med byggnader som har kommersiella ytor längst ned och kontor och/eller boenden högre upp.

Anette Lundström • ja om man vill ha mer problem så, ju högre desto högre nivå på problemen när man inte ens vet vilka som är ens grannar ....o småstadsmyset försvinner o förfular ...finns ju en anledning till att folk flyttar ut på landet...ds

Felix • Bra att det beaktas att höghus definieras i viss mån av din omgivning. Men vad jag anser är viktigt, är att det ska vara arkitektoniskt unikt, då det kommer vara ett märke på bygden. Att göra ett enkelt höghus likt de vid Tunavallen eller Årby, kommer inte vara unikt.
Visst är det en ekonomisk fråga på kort sikt, men det kommer sätta en estetisk prägel många år framöver.

Robban • Det finns ju en stor problematik med höga hus också och det är om det börjar brinna.
Brandkåren fixar inte det.

Skogsmulle • Bygg gärna höghus i städerna med vindkraftverk på taken. Det ger korta elledningar till de som är de stora elförbrukarna och vi slipper förstöra vår vackra natur.

Robert • Det gäller att inte bygga sönder städer.
Absolut är höghus ok men inte blandat med befintlig lågbyggd stadsbild.
Då gör man staden oattraktiv och förstör den.

Vill man ändra byggnadssättet får man helt enkelt göra en ny stadsdel med höga hus istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.